Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/18715210 www.bgdnes.bg

БФС отряза ЦСКА, дербито с "Левски ще е на "Герена"

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз взе решение дербито между "Левски" и ЦСКА от 8-ия кръг на първенството да се играе на стадион „Георги Аспарухов".

Така БФС, ръководен от бившия играч на Левски" Георги Иванов-Гонзо, отсвири протестите на червените.

Реклама

Причината за това решение е невъзможността дербито да се изиграе по програма на 14 септември на Националния стадион "Васил Левски", тъй като тогава той ще бъде затворен заради концерт и ремонт.

Освен това, от БФС подчертаха, че двете дербита от редовния сезон ще се играят без публика на отбора гост.

Ето какво написаха от СТК на БФС:

"По отложено за разглеждане решение от 12.08.2024 година за определяне място и дата за провеждане на срещата от VIII-ми кръг на Първа професионална футболна лига между отборите на ПФК Левски Сф и ПФК ЦСКА-София Сф. СТК при БФС след като разгледа представени становища от БПФЛ, СДВР, Столична община, Нова Броудкастинг груп и Национална спортна база, както и допълнителните обстоятелства, констатира, че Националния стадион може да бъде ползван за провеждане на футболни срещи след 30.09.2024 година, поради което по независещи от БФС и
домакина по програма в срещата ПФК Левски София причини не може да бъде изпълнено изискването на чл. 29, ал. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС. Провеждане на срещата в делничен ден и в светлата част на денонощието е неприемлива за повечето заинтересовани страни, а единствената възможна дата в неработен ден е 20-21 декември 2024 г.

Видно от проведените срещи между двата отбора през предишните сезони и независимо от факта, че бяха проведени на най-големия стадион в България – Националния стадион В. Левски с предвидени големи буферни зони за разделяне на зрителите, се стигна до инциденти с нараняване на служебни лица и привърженици и на двата отбора.
Във всички получени становища извода е, че срещата трябва да се проведе, като най-важното е запазване здравето и живота на привърженици, зрители и служебни лица отговарящи за организацията и опазване на обществения ред.

ПФК Левски София, като домакин в срещата е главният й организатор и отговоря за нормалното й протичане пред всички държавни и общински органи.

Предвид горното и създалото се форсмажорно обстоятелство, СТК при БФС на основание чл. 52, и във връзка с чл. 54, ал. 4, буква а/, предвид чл. 29, ал.3 и 4, от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2024-2025, приема предложението на ПФК Левски София, като насрочва срещата от VIII-ми кръг на Първа лига, между ПФК Левски – София и ПФК ЦСКА-София за 14.09.2024 година, като срещата ще се играе на стадион „Виваком Георги Аспарухов" без допускане на гостуваща публика. С цел равнопоставеност между двата отбора, ответната среща от сезон 2024/2025 в XXIII – кръг на Първа лига, между отборите на ПФК ЦСКА-София – ПФК Левски Сф ще се играе на домакинския стадион на ПФК ЦСКА-София отново без допускане на гостуваща публика".

Четете още

Стипич изпуснал съблекалнята в ЦСКА

Стипич изпуснал съблекалнята в ЦСКА

Стоичков обеща: Подписвам се с две ръце, че ЦСКА ще има нов стадион

Стоичков обеща: Подписвам се с две ръце, че ЦСКА ще има нов стадион

УЖАС! Тревата на "Герена" ИЗГОРЯ

УЖАС! Тревата на "Герена" ИЗГОРЯ

Официално! "Левски" привлече голмайстора на Първа лига

Официално! "Левски" привлече голмайстора на Първа лига

Реклама
Реклама
Реклама