Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17064004 www.bgdnes.bg

25 бона прибира счетоводителка от акция "Универсалните"

След като разследването е замотано, а делото - прекратено

Ирена Косева хваща рак на бъбрека след ареста и обвиненията за данъчни шашми

25 бона прибира счетоводителка, погната за данъчни далавери по акция "Универсалните"! Ирена Косева взема обезщетението, след като разследването се проточва, а делото е прекратено от съда след установени нарушения. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Косева е погната заедно с Мила Георгиева, Владислав Милчев и Веселин Лафчиев. В края на 2012 г. закритата вече спецпрокуратура ги подпуква за участие в престъпна банда за данъчни престъпления. По първоначални разчети на криминалистите Царицата на месото и Иван Танев-Универсалния са скатали към 16 млн. лв. от ДДС чрез внос на месо и захар от чужбина.

Агент под прикритие следил около година сина на земеделския ексминистър Георги Танев - Иван, доведената дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев - Мила Георгиева, и хората им. Според прокуратурата фирма на Владислав Милчев продавала на пазара захар, която Танев внасял. Пред НАП обаче той декларирал, че стоката минава от друго място, така че да се избегне плащането на ДДС. Косева пък била упълномощена от служител на Танев да извършва действия от името на множество кухи фирми, които невярно декларирали, че през тях минават малки количества от стоката. Лафчиев имал за задача да регистрира фиктивните фирми и да намира техни собственици, обясняват тогава от държавното обвинение.

Събраните доказателства по случая наброяват 450 тома. Разследването се проточва с години и през 2016 г. спецсъдът прекратява делото. Това се случва след молба на погнатите обвинителният акт да бъде внесен, понеже досъдебното производство се бави повече от 2 г. По-късно законовата възможност за искането срещу мудното правосъдие е отменена.

След като Темида окончателно приключва делото срещу Мила и компания, срещу това възроптава главният прокурор. Той иска от Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови процеса поради допуснати нарушения в определението. Върховните магистрати са категорични, че нарушения не са допуснати. Обсъждани са няколко спорни ситуации - че на Косева не й е предоставена възможност да се запознае с материалите по делото, че един от адвокатите е бил ангажиран при предявяването и е назначен служебен защитник и т.н. Така искането на прокуратурата за възобновяване е посечено.

От справка става ясно, че Косева изкарва около седмица в ареста. Приложени са и медийни публикации как 49-годишната счетоводителка е сред закопчаните при акция "Универсалните". Почти година по-късно лекарите й откриват рак и отстраняват левия й бъбрек. Според обвиняемата туморът е резултат от стреса покрай акцията и изправянето й пред Темида. За медицинските лица няма такава причинно-следствена връзка.

На Косева се правят психиатрическа и медицинска експертиза. Вещите лица са категорични, че след престоя в кауша тя отключва смесено тревожно-депресивно разстройство със симптоми на тревожност и депресия.

Реклама

Още при претърсването на офиса и дома й при задържането тя беше много стресирана. Полицаите иззеха документи на фирмата, както и компютри, разказва братът на Косева. По думите му арестът се отразил негативно на работата й. Тя имала счетоводна фирма и почти всички я напуснали. След акцията големите компании прекратили работата си с нея, наложило й се да работи главно с малки фирми и да им изготвя годишните отчети, споделя роднината на обвиняемата.

Щом я пуснали от килията, мъжът й я напуснал. Тя останала без пари и работа, а това силно я разстройвало, тъй като била отговорен човек. Изпаднала в депресия, почти полудяла, но всичко задържала в себе си. Заради депресията посещавала психолози и психиатри, пиела лекарства, което продължава и до днес, обяснява още братът.

Той забелязва как сестра му става неадекватна, когато попадне на медийни публикации по темата. Постоянно повтаряла: "Простете ми! Аз не съм направила нищо." От стреса тя напълняла и от 50 кг станала 90 кг, изменила се психически и физически, категорични са близките й. Самата Косева чувствала, че всички я гледат като прокажена.

Тя се жалва, че с обвиненията е била срината семейно и професионално. Притеснявала се за служителите си, които трябвало да напуснат фирмата след задържането й, изпитвала е страх и притеснения за бъдещето си, пише още в исковата молба. Затова тя претендира за 55 бона обезщетение.

Магистратите са на мнение, че нанесените морални щети възлизат на 25 хилядарки. Решението им не е окончателно и може да се обжалва.

 И тарторката обезщетена

И сочената за тарторка на схемата Мила Георгиева получава обезщетение за незаконно обвинение. Преди година тя осъжда прокуратурата за 7 бона.

След като обвиненията за шашми с търговия на месо отпадат, тя пуска искова молба. Жалва се, че покрай ареста си много отслабнала и си мислела, че има рак. Заради акцията Мила се прочува като "Царицата на месото", "Дедесарката" и "Универсалната". По-късно спецпрокуратурата я обвинява като главатар на група за мокри поръчки, която си е набелязала кримигерои като Тихомир Дочев-Мравката, Радостин Бързанов - Радо Слънцето и дясната ръка на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа. Покрай тях бизнес дамата се сдобива и с прякора Кървавата Мила. Впоследствие се оказва, че и за тези обвинения няма доказателства и те падат, без дори да са внесени в съда.

Четете още

Мила от "Универсалните" осъди прокуратурата за 7 бона

Мила от "Универсалните" осъди прокуратурата за 7 бона

Свидетел, пропял срещу Мила Универсалната: Заплашваха ме с убийство!

Свидетел, пропял срещу Мила Универсалната: Заплашваха ме с убийство!

Реклама
Реклама
Реклама