Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17356436 www.bgdnes.bg

Ето двама от килърите на Къро

Разследването напредва 10 месеца след покушението

Полицията в Кейптаун разпространи снимка на част от предполагаемите наемници, разстреляли висаджийския бос

Ясни са двама от заподозрените като килъри на митичния висаджийски бос Красимир Каменов-Къро! Полицията на ЮАР разпространи снимка на част от предполагаемите наемници, разстреляли бизнесмена, съобщава местно издание.

Реклама

От информацията става ясно, че общо шестима са заподозрени като извършители на убийството, извършено в южноафриканската столица Кейптаун на 25 май 2023 г. Криминалистите се надяват на данни за уловените от камерите мъже. Това са едър цветнокож със спортни дрехи и гологлав бял мъж с дънки и черна блуза. Те са заснети до бяла кола, спряла отстрани на улицата. От кадрите се разбира, че са засечени малко след 10 ч. сутринта в деня на разстрела.

Те може да държат улики, които да разкрият какво точно е довело до убийството на Красимир Каменов, съпругата му Гергана и двама служители в дома им в кв. "Констанция", предполагат следователите. Умоляваме обществеността да ни помогне в проследяването на двамата души, за които се предполага, че са замесени в стрелбата, казва говорителят на полицията Анелисиве Маняна.

По думите й общо шестима заподозрени са били забелязани да бягат от местопроизшествието в син хюндай и бял фолксваген голф. По-късно двама души са видени под мост на главна пътна артерия да карат бял пасат и същия голф. Очаква се, че двамата заснети мъже може да проговорят и да издадат аверите си, за да си спестят тежки присъди. Но първо криминалистите ще трябва да разберат самоличността им.

Може да имаме пробив в разследването, загатват местните следователи на специален брифинг, организиран почти 10 месеца след убийствата на Къро, жена му Гергана, бодигарда Деан и детегледачката на семейството.

Те са показно екзекутирани в дома на боса в тузарския квартал на Кейптаун малко след завеждането на децата до училище. По неофициална информация килърите нахлуват в къщата, облечени в униформите на ДЕА - американското полицейско звено за борба с наркотиците. Това обяснява защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, поръчковите убийци ги ликвидират от упор. Макар наемниците да събарят входната врата на имението, съседите не чуват нищо. По всяка вероятност извършителите са действали с оръжия със заглушители.

Понеже за разследването с месеци не се чува нищо, запознати подозират, че в покриването на Къро може да участват висши държавници, които не искат да се стига до техните имена. Другата версия е, че килърите много добре са покрили следите си.

Реклама

Убийствата стават, докато Каменов се води издирван с червена бюлетина от Интерпол и близо два месеца след като бившият главен прокурор Иван Гешев го прави обвиняем. След години в сянка Къро е погнат като подбудител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов, застрелян в София през 2022 г.

Това обвинение се появява след разкриване на "заговор" за сваляне на Гешев. Точно преди година прокуратурата обявява, че Къро е част от заговора, намесват се още Дилиян Георгиев, арестуван в миналото за изнудване, разследващ журналист и др. На пресконференция прокуратурата пуска записи, в които се споменават "Цецо от Белград", "Бобока", "Кирчо и Кокорчо". Това дава основание на Гешев да смята, че в "заговора" има и политическа връзка. По този повод е образувано дело за търговия с влияние, но то зацикля. В началото на май до колата на Гешев избухва взрив, а през юни той е уволнен от Висшия съдебен съвет, тъй като управляващите дават знак, че не искат той да остане на поста.

Последици

Убийствата на Къро и семейството му разкриват глобални криминални проблеми и предизвикват вълна от теории. Те започват от незаконни сделки с диаманти и стигат до участие на местни банди и международни политически заговори.

Сред една от водещите версии е, че Каменов е ликвидиран от сръбски наемни убийци заради избухнал конфликт между него и представители на Земунския клан, действащи в Южна Африка. Твърди се, че сърбите са ликвидирали Къро заради война за контрола върху трафика на кокаин, която се води през последните години между няколко престъпни групировки в Южна Африка.

Освен Земунския клан се проверява и албанска мафиотска групировка, както и членове на южноафрикански наркосиндикат, разкриват запознати с разследването.

Четете още

Убийците на Къро се измъкват

Убийците на Къро се измъкват

Дългата ръка на Къро застига Любо Иванов

Дългата ръка на Къро застига Любо Иванов

Реклама
Реклама
Реклама