Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17819637 www.bgdnes.bg

Васил Божков пуснат на свобода срещу 130 бона

Темида измени мярката на бизнесмена, излиза на свобода

Винаги съм бил изряден пред съдебните власти, казва пред съда хазартният бос

Пуснаха Васил Божков на свобода! Софийският градски съд отмени мярката за неотклонение на бизнесмена, която до този момент бе домашен арест. Божков сега трябва да внесе 130 бона гаранция и е свободен. Това стана ясно вчера в Съдебната палата, където се гледаше делото за мярката за неотклонение на Божков, която той излежава по тъй нареченото хазартно дело.

Реклама

Бизнесменът има и друга парична гаранция от 500 бона по делото за антиките.

Вчера Васил Божков пристигна в съда, където се гледа искането му за по-лека мярка за неотклонение и поиска да бъде пуснат от домашен арест и да получи по-лека мярка. Бизнесменът обоснова желанието си с аргумента, че винаги е бил изряден пред съдебните власти и е съдействал. Това в крайна сметка се взе под внимание от магистратите, които удовлетвориха искането на подсъдимия.

Това изменение на мярката на Божков идва дни след като Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Малко след като бе внесен обвинителният акт, адвокатите на Божков Георги Гатев и Людмил Рангелов поискаха промяна на мярката му за неотклонение.

Самият Божков определи гаранцията си като разумна.

"До петък прокурорът може да внесе протест срещу мярката на Васил Божков. Това предстои да стане ясно, но по-вероятният сценарий е да не бъде протестирана мярката за неотклонение. Дори и да има протест от страна на прокурора, очаквам да се потвърди паричната гаранция. Тази мярка е много по-добре, все пак като по-свободен човек да може да се придвижва и да си върши работата", коментираха източници на "България Днес" малко след делото.

Както всичко изглежда добре, изведнъж обаче се появява доста сериозна неяснота - може ли Васил Божков да напуска пределите на Република България, или не?

"Дали Божков може да пътува извън страната все още не е ясно. Всеки е изпуснал нишката за това. Адвокатите не са наясно, както и самият държавен обвинител. Все пак са минали 4 години и не може да се помни всеки детайл. Това ще стане ясно до петък. Би трябвало по закона да са отпаднали всички ограничения, тоест да може да напуска страната, но все пак нека да видим. Защото, ако тази забрана не бъде свалена от ограничителния масив на границата, то тогава могат да го спрат", допълват източниците на "България Днес" и уточняват, че от прокуратурата винаги могат да се опитат да вкарат Васил Божков отново в ареста по друго обвинение, например по тези за ръководител на организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, убийства, изнасилвания и др. Но това няма шанс да се случи, съдът просто няма да го одобри", смятат източниците ни.

Припомняме, че Васил Божков, жена му Елена Динева и още осем души са погнати за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, а Божков е сочен за тартор на криминалната организация. На съд са предадени десет лица - Васил Божков като организатор и ръководител на групата, жена му Елена Динева, а останалите осем лица - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Й.Ч като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта - ДКХ.

Реклама

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Божков е обвинен и в тартор на организирана престъпна група. Според държавното обвинение кримибандата му се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г. По делото за организирана престъпна група Божков има няколко обвинения - за ръководител на кримиорганизацията, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство към опит за убийство - това на Алексей Петров през 2015 г. (виж карето).

Обвиненията, свързани с Алексей Петров, пропадат

Обвиненията срещу Васил Божков, които са за подбудителство за опита за убийството на Алексей Петров през 2015 година в столицата с гранатомет, са окончателно прекратени. Това разбра "България Днес" от свои източници, които са запознати с дългогодишното разследване, което все удря и удря на камък поради липсата на доказателства срещу бизнесмена. Това дава възможност на Божков да съди прокуратурата за незаконните им действия, които се точат над 8 години.

Четете още

Пуснаха Васил Божков на СВОБОДА!

Пуснаха Васил Божков на СВОБОДА!

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

Реклама
Реклама
Реклама