Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18172025 www.bgdnes.bg

Условно за измама за милиони с криптовалута

Мъж получи условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута.

Става дума за дело, което е започнало в закрития вече спецсъд срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева, и за пране на пари.

Мъжът е подсъдим за внасяне на компютърни данни в платформа за криптотърговия с цел облага и придобиване на имущество със средства, придобити чрез тежко умишлено престъпление. По делото са били събрани и проверени доказателства за това, че от 24 март до 6 април 2018 г. в Пазарджик мъжът се е сговорил с две лица да извършват на територията на страната престъпления за набавяне на имотна облага. Присъдата е постановена в понеделник, съобщиха от градския съд.

Реклама

До разкриване на престъпната схема се е стигнало, след като служители по сигурността в новорегистрираната през 2018 г. платформа за криптовалута установили тегления от група лица, предимно в Пазарджик, на криптовалутни единици – Футуро койн, в големи количества.

Придобиването значително надхвърлило стойността на закупените от тях пакети, съдържащи определено количество криптовалута.

От страна на собственика на платформата – дружество със седалище в Полша, се свързали с въпросните лица и поискали своевременно предприемане на действия за връщането на неправомерно придобитата криптовалута в огромни размери.

Извършителите на деянието решили да не я връщат, преценявайки, че недобросъвестното използване на услугите на платформата е недоказуемо. Не го направили и след като получили нотариални покани за връщането на придобитата по измамен начин криптовалута в огромни размери.

С печалбата мъжът си купил и кола за над 50 000 лева.

В хода на досъдебното производство двама от участниците в престъпното сдружение са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения, одобрени от съда.

Обвиняемият е осъден условно на 3 години, с 5 години изпитателен срок, глоба в размер на 20 000 лева и отнемане в полза на държавата на лек автомобил.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Четете още

Разкритие: Предупредили Криптокралицата Ружа да бяга

Разкритие: Предупредили Криптокралицата Ружа да бяга

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

4 години затвор за адвоката на Ружа Игнатова

4 години затвор за адвоката на Ружа Игнатова

Пуснаха брата на Ружа Игнатова от затвора в САЩ

Пуснаха брата на Ружа Игнатова от затвора в САЩ

Реклама
Реклама
Реклама