Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18297834 www.bgdnes.bg

ПАРАДОКС! Румъния още издирва Брендо

Червената бюлетина на Букурещ не е свалена, междувременно Темида реши да наложи задържане под стража на "кокаиновия крал", въпреки че лежи в Централния софийски затвор

Румънците не се отказват! Все още издирват Евелин Банев-Брендо с Червена бюлетина в Интерпол. Това показа справка на "България Днес" в сайта на международната агенция.

Реклама

Бюлетината в Интерпол, която бе за европейската заповед за арест, издадена от България, вече е свалена, но не и тази от северната ни съседка. Защо това е така, при положение че Брендо се предаде, все още не е ясно. Може би румънците ще искат неговата екстрадиция и затова не се отказват от европейската си заповед за арест. Брендо има да излежава 10-годишна присъда в Румъния. "Кокаиновият крал" има и 20-годишна присъда от Италия, но тамошните власти, както се очертава, нямат желание Банев да лежи присъдата си на тяхна територия.
В крайна сметка и да искат неговата екстрадиция, това няма как да се случи, защото всичките страни, които осъдиха Брендо, са в ЕС и той има законово право да избере в коя от тях да излежава наказанията си.

Междувременно вчера в Софийския градски съд се гледа дело, което бе за изпълнението на Европейската заповед за арест на Банев, която бе издадена от България. Нелепото в случая е, че Брендо в момента излежава 6-годишната си присъда в Централния софийски затвор. Въпреки това прокуратурата поиска на Банев да бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".
Адвокат Силвия Найденова, която защитава Брендо, посочи, че няма как той да бъде арестуван, след като така или иначе е в затвора. Прокуратурата контрира, че има възможност наказанието му да бъде прекъснато по някаква причина и Брендо отново да избяга.

В крайна сметка бе решено предалият се "кокаинов крал" да получи мярка "задържане под стража". Пред съда Банев се представи като български гражданин, с висше образование, който е работил като управител на фирми, но отново не стана ясно как се е появил в България след 6-годишно издирване и къде е бил през това време. За това обаче има вече няколко теории, една от които е за самолета "Пайпър", който преди време се преземи на изоставена писта до Търговище и така и не се разбра кой и защо се е возил на него (виж карето).

Брендо бе докаран и отведен под изключително засилени мерки за сигурност. Три коли на Главна дирекция "Охрана" ескортираха "кокаиновия крал" от затвора до съда и обратно. Едната от тях бе лека кола, следвана от два големи буса. Може би те са два, за да не се знае в кой точно от тях е Евелин Банев. Това донякъде потвърждава тезата, че Брендо се е предал, за да бъде на сигурно място в затвора. Както вече "България Днес" писа, Банев най-вероятно се укрива зад решетките от руската мафия, която му е вдигнала мерника.

Както стана ясно преди дни, Брендо подаде искане до съда да обединят и адаптират присъдите му от България, Румъния и Италия, за да излежи всички у нас. Тоест най-високата от тях, тъй като у нас присъди не се комбинират, а се взема предвид най-дългата.

Двама са погнати за самолета "Пайпър"

Двама са задържани от самолета нарушител "Пайпър", с който се твърди, че Брендо тайно се е вмъкнал у нас през 2022 г.
Брендо вероятно е кацнал у нас през 2022 г. с тайнствения самолет "Пайпър", който се приземи на изоставена писта на летището в Буховци, Търговище. А на двама души, летели в самолета, са им повдигнати обвинения заради организиране на подобни полети с цел трафик на наркотици.

"В МВР има информация, според която Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Това е свързано с обстоятелствата, които са покрай самолета, който, както всички разбрахме тогава, по времето на действащия вътрешен министър г-н Рашков, въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил, после кацнал в района на Търговище. Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство, е имало късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било лошо, а и вероятно може би липса на стиковка между МВР и министерството на отбраната не са взети никакви мерки. Затова вървим доста след събитията, но съм убеден, че в сравнително кратък период ще потвърдим информацията, която имаме." Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламента за мистериозната поява на Брендо на вратата на затвора в понеделник. По-късно Стоянов уточни, че става въпрос за хора, които са били в самолета, а не просто край него.

Четете още

Брендо е държавна тайна в Швейцария

Брендо е държавна тайна в Швейцария

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Реклама
Реклама
Реклама