Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18705417 www.bgdnes.bg

Петко Културиста прекарва 55 кг кокаин от Перу за Европа

  • Агенти се внедряват в престъпната мрежа на нашенеца
  • Наема си скромно жилище в Лима, за да не буди подозрение у ченгетата

Петко Василев, по-известен като Петко Културиста, прекарва 55 кг кокаин от Лима, Перу, за Европа. Перуански агенти се внедряват в престъпната му организацията и разбиват наркотрафикантската мрежа. Това съобщава началникът на полицията в Лима Артуро Валверде, ръководител на разследванията в перуанския полицейски отдел за борба с наркотиците.

Реклама

Според перуанската национална полиция Културиста е един от ключовите играчи в мрежата за трафик на дрога. Според разузнавателна информация, която е придобита от агентите, които са се внедрили в организацията, и тези, които следят бандитите на нашенеца преди няколко месеца, става ясно, че именно Културиста е координирал транспорта на кокаина. За целта е поддържал постоянна връзка с двамата си съучастници - ирландец и британец, които също са задържани. Кокаинът е взет от картел в Перу и е с най-висока чистота според разследващите там.

Данните от перуанските внедрени агенти разкриват, че европейците са пристигнали в Лима с ясната цел да пренесат кокаина в Европа. Присъствието на българина било повече от важно за тази престъпна цел и за успешното транспортиране на наркотиците.

"Имаше двама души, които влязоха в страната ни на 21 юли. Ирландец и британец, Леонардо Джеймс Ричардс и Антъни Франсис Купър", казва Валверде в извънредния си брифинг. Шефът на полицейското звено, което бори наркотрафика, сподели още, че Ричардс и Купър са следени още от момента, в който са стъпили на перуанска територия. На летището са посрещнати именно от Петко Културиста, както се вижда и на една от снимките на агентите, следили бандата, а вече е имало и няколко от тях, които са били внедрени още месеци преди да пристигнат ирландецът и англичанинът.

След пристигането им двамата си наемат кола "Нисан" и апартамент в източния квартал Ла Молина в Лима. Именно в този "Нисан" за заловени да прекарват дрогата само няколко дни след пристигането им. Смята се, че впоследствие кокаинът е щял да бъде натоварен на кораб, а след това да бъде разпределен в Обединеното кралство и във Франция.

В това време нашенецът действа доста по-разумно и въпреки финансовите си възможности да живее в ексклузивен район на столицата, българският наркотрафикант наема скромно жилище в квартал Вила Мария дел Триунфо, за да не събужда подозренията на властите за нелегалния си наркобизнес.

Снимки и видеозаписи, заснети от полицейски служители, показват как Културиста и компания бръмчат из известни търговски центрове в Лима и разговарят, за да уточнят подробностите около изпращането на куфарите, пълни с дрога.

Реклама

След дни наблюдение перуанските ченгета решават да действат. Издебват ирландеца и британеца, които натоварват кокаина в колата под наем, и след няколко километра ги спират. Перуанските спецслужби веднага отварят багажника и там откриват два куфара, пълни с кокаин. Чистотата на дрогата е близо 100%, а теглото е 55 кг.

Междувременно полицаи и представители на прокуратурата в Лима отиват до адреса на нашенеца. Те го арестуват в дома му във Вила Мария дел Триунфо. След като му щракват белезниците, Културиста нито отрича, нито приема обвиненията за разпространение на наркотици, нито оказва съпротива. Нашенецът казва на ченгетата, че в дома си има само сумата от 4 хиляди долара в брой.

По данни на полицията жителите на този район го смятат за "тих човек, който не създава проблеми и не се забърква с никого". Националната полиция обаче вече го следеше заради доказаните му връзки с наркотрафика.

Културиста и двамата му съучастници вече са задържани в затвора. Това се е случило миналия вторник вечерта, след като се явиха пред съдия. Съдът в Лима ги предупреди, че ги грозят до 5 години решетки за трафика на дрога, ако бъдат осъдени. Не е ясно кога точно са извършени арестите.

В социалните мрежи българският гражданин Петко Василев Миков се показа като спокоен човек, който прекарва голяма част от времето си във фитнеса, за да има изваяна и завидна физика. Но перуанските полицейски власти знаят кой наистина стои зад този привидно добър образ и акцията им е успешна.

 Други случаи

Преди по-малко от седмица се разбра за още един случай на нелегален трафик на наркотици. Френската полиция успя да залови повече от 30 пакета кокаин на летище "Шарл де Гол" в Париж, изпратени от Перу. Наркотикът е бил замаскиран в тухли, които са били поставени в лилави и сини куфари. В края на юни тази година четирима перуанци и трима колумбийци бяха арестувани на летището. В Лима пък бяха заловени двама перуанци и двама румънци благодарение на операция "Енигма", при която бяха арестувани отново десетки кг кокаин.

Реклама
Реклама
Реклама