Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18713322 www.bgdnes.bg

Уловиха легендарен 31-килограмов шаран

Падна чудовището от язовир "Арбовия" 

Мамят го с люта мандарина, пускат трофейната риба обратно във водата 

Издърпаха легендарния шаран в язовир "Арбовия", за който се носят легенди години наред сред въдичарите. 31-килограмово чудовище падна в капана на трима запалени риболовци по време на организиран 96-часов риболов във водоема преди броени дни.

Щастливците Тодор Турлаков, Станислав Зланков и Иво Гошев решават да си починат на някой от красивите ни язовири и решават да се включат в маратонния риболов на язовира в подножието на Средна гора между брезовските села Стрелци и Драгново.

Реклама

"Понеже резервирахме нашите сектори по различно време, се наложи да си запазим местата си през сектор. Това доведе до невероятно тичане на Ивайло по над 10 пъти на ден от 4-ти към 6-и сектор, на моменти дори и през 20 минути, което бе доста изтощаващо предвид температурите навън. Общо взето, ударите бяха равностойни и на двата сектора, но определено по-едрите риби си харесват повече 4-ти", споделя Турлаков.

Още с пристигането си тримата измерват дълбочините, захранват водните обитатели обилно и започват редовно да вадят на сушата шарани. Предварително въдичарите имат информация за язовира и каква стръв би предпочела рибата, затова се снабдяват с подходяща такава и залагат почти изцяло на нея още от самото начало.

"Бяхме приготвили около 100-110 кг храна на 4-ти сектор и около 50 кг на 6-и сектор, която даде своя резултат. Определено рибите си искаха редовно и обилно хранене, защото, когато искахме да седнем да пием по бира и да починем, ударите също намаляваха моментално, дори и на моменти спираха, но когато им вкараме отново храна, започваха бесните рънове", казва Тодор.

Тримата вадят общо над 70 риби, което се счита за абсолютен максимум.

"Размазващ риболов с уловени 4 риби, минаващи границата от 20 кг, и легендарната 30+ риба, която обитава язовира. Много от рибите не сме ги заснели поради големите жеги и гледахме да бъдем максимално бързи при тяхното откачане и пускане обратно, но по-едрите трофеи сме ги заснели", не крие въодушевлението си Турлаков.

Средното тегло на измъкнатите шарани е около 14-15 кг, като тези, които са извадени с тегло под 10 кг, са не повече от 5-6 броя.

Реклама

"Имаше доста риби по 17-18 кг, които догодина ще бъдат в клуба на 20+. Храната, която си бяхме приготвили е около 40 кг царевица, 20 кг топчета, 25 кг семена и тигров и 25 кг пелети и същите продукти, но наполовина количеството за 6-и сектор. Заложихме на топчета, с които работихме за пръв път, но показаха на какво са способни", казва Тодор Турлаков.

И допълва: "Комбинирахме два аромата при захранката, като взехме люта риба и люта мандарина, които определено работят много добре в комбинация. Вълшебните уафтъри (захранки за шаранджийски риболов - б.а.), които използвахме, бяха люта мандарина и още един, който за момента остава тайна, като рибата си взимаше равностойно и двата аромата. При всяко мятане сме обвивали уафтърите с паста от същия аромат и от таен микс. И двата аромата работиха страхотно и над 90% от рибите са само на тези два уафтъра, не защото не харесваме и други топчета, а защото рибата взимаше само и единствено тях".

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Народният изпълнител Николай Славеев: Улових 15 кг шаран в САЩ

Народният изпълнител Николай Славеев: Улових 15 кг шаран в САЩ

Улов има! Каракуди хващат на язовир "Искър"

Улов има! Каракуди хващат на язовир "Искър"

Вратар на националния лови шарани

Вратар на националния лови шарани

Сезонът започна с улов на сомове

Сезонът започна с улов на сомове

Реклама
Реклама
Реклама