Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18738284 www.bgdnes.bg

Иде сезонът на заргана

*По Черно море става горещо

*Хваща се от скалите на бомбарда с морски червей

Туристическият сезон по морето наближава своя край, но сезонът на зарганите тепърва започва. Ако все още не сте прекарали морската си почивка, не пропускайте да сложите в куфара и една въдица. И тази година нашето Черноморие предлага доста атрактивен риболов на заргани, научи "България Днес".

Тази риба е известна още като морска бекаса и е една от най-причудливите у нас с тънкото си и дълго тяло. Достига дължина до 70 см и тегло до 700 грама. Според закона минималният допустим размер за улов е 35 см. Зарганът се храни предимно с дребни рибки и червеи. Именно това е и най-ползваната стръв при улова му.

Реклама

Оборудването за риболов на зарган е елементарно. Всичко, от което имаме нужда, е пръчка с акция 30-60 грама, макара, бомбарда и 2 куки. Някои предпочитат да използват мач, но най-важното е прътът да е здрав.

Основното влакно варира между 0,16 и 0,20 мм, а поводът 0,12-0,14 мм. Бомбардата, известна още като сбирулино, представлява прозрачно пластмасово приспособление с формата на яйце, подобно на булдо, с което замятаме на вътре в морето. По магазините се продават два вида - потъваща и плаваща. Бомбардата се нанизва на основното влакно и се застопорява със силиконов стопер и вирбел. След това се връзва поводът, който е с дължина около 1,5-2 метра. Някои риболовци предпочитат да ловят с една кука, други с две, но по-важното е да бъде с удължено рамо.

Най-добрата стръв е морският (блатен) червей. Оставя се да виси, тъй като по този начин провокира повече апетита на заргана. Белите червеи също ще ни свършат работа. Подходящи позиции са всички буни, вълноломи и каменисти брегове по морето. Самият риболов е лесен - замята се навътре и примамката бавно се изтегля към брега. При удар върхът притреперва, тогава трябва да забавим ход и да засечем. Емоциите при изваждането на зарган са несравними. Кулинарните достойнства на тази риба пък са известни по целия свят.

Ако искате да преборите значително по-едри заргани, тогава трябва да се насочите към Беломорието. В съседните Гърция и Турция нашенци хващат риби от вида с дължина по метър. За разлика от черноморския зарган, там екземплярите нарастват значително повече, което гарантира як адреналин при улов. 

Пригответе го на скара, вкусен е!

Реклама

За да приготвите вкусен зарган на скара, са ви нужните следните продукти: 10-12 бр. риби зарган (около 1,5 кг), 2 бр. Лимони, 125 мл студенопресован зехтин, 2-3 скилидки чесън, 2-3 ч.л. сол, 2-3 ч.л. черен пипер, 1-2 стръка пресен магданоз.

Начин на приготвяне: Отделят се няколко кръгчета от единия лимон. Останалата част се разрязва на четвъртинки. Зарганът се почиства, измива се добре. Натърква се отвътре и отвън с четвъртинките лимон. Сокът на другия лимон се изстисква, смесва се със зехтина, пресованите скилидки чесън, солта и черния пипер. Рибата се потапя в сместа за около 15 минути, след което се слага на гореща скара и се пече около 15 минути, като се обръща често и при всяко обръщане се маже с лимоново-зехтиновата смес.

Разпределят се по 5-6 рибки в чиния и се украсяват с отделените лимонови резенчета и магданоз. Поднася се с добре изстудено бяло сухо вино. Наздраве и добър апетит! 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Уловиха легендарен 31-килограмов шаран

Уловиха легендарен 31-килограмов шаран

УРОЖАЙ! Циганката дойде по морето

УРОЖАЙ! Циганката дойде по морето

Реклама
Реклама
Реклама