Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18089740 www.bgdnes.bg

Сом чудовище извадиха от Марица

  • Звярът чупи въдица, дърпат го на брега с влакно 
  • Два метра и трийсет сантиметра е дълга рибата, тежи 80 килограма 

Сом чудовище извади от водите на река Марица рибар с подкрепата на приятели.

Звярът чупи въдица, съпротивлява се до последно, но с дружните усилия на здрави момчета е издърпан на брега.

Реклама

Епичната битка започва в 5,30 ч. сутринта, когато Иво Иванов от Хасково чува звуков сигнал от една от въдиците си, която буквално се тресе от мощния напор. В същото време водата се пени, образуват се вълни и компанията въдичари бързо се разсънва, осъзнавайки, че нещо голямо се е хванало.

Само 10 минути отнема на рибарите, за да издърпат сома от дъното на Марица до повърхността, но тепърва предстои най-тежката битка - да бъде изваден на брега. В момента, в който главата на чудовището се подава над водата, рибарите ахват, защото досега не са виждали такова чудо. По-късно, когато рибата е победена, измерват, че е дълга впечатляващите 230 сантиметра и тежи 80 килограма.

На финала на битката чудовището чупи въдицата и Иванов е принуден да дърпа трофея единствено с влакното, което по чудо не се къса. Любопитното е, че сомът е хванат скоро след като падна забраната за риболов у нас, което дава отличен старт на сезона.

Сомът е активен лятно време при по-висока температура на водата. През зимата ляга на дъното и изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и ловува до ноември, като активността му е най-голяма надълбоко заради по-топлата вода. В средата на лятото може да напада плячката си и по повърхността на водоемите. Зъбите на сома са остри и завити навътре. На горната челюст има две, а на долната - четири по-къси мустачки. Това са неговите осезателни органи.

В световен мащаб по разкази на въдичари на дължина сомът може да достигне до 5 метра, а на тегло - до 300 килограма. Но тези данни не са официално доказани. Официалният рекорд е 134,97 кг - сом, уловен в река По, Италия, през 2010 г.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сом чудовище уловиха лекари
Сом чудовище уловиха лекари

Сом чудовище уловиха лекари

Рибарят, уловил сом чудовище: Преплувах Марица, за да издърпам звяра
Рибарят, уловил сом чудовище: Преплувах Марица, за да издърпам звяра

Рибарят, уловил сом чудовище: Преплувах Марица, за да издърпам звяра

Уловиха сом чудовище

Уловиха сом чудовище

Сом чудовище яде агнeта

Сом чудовище яде агнeта

Реклама
Реклама
Реклама