Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13523643 www.bgdnes.bg

Къде е зимната платика?

Тази риба предпочита дълбоки участъци през студените месеци

В руската риболовна школа има отдавна изградена стратегия при подледния риболов на платика. Тази риба е сред обичайния улов през зимата на дупка в леда и може да съперничи дори на повсеместно разпространения костур. У нас обаче въпреки писанията на някои теоретици няма практика през зимата да се търси платика. По-скоро няма практика да се лови, а че са правени опити, това е ясно. Нашата платика прекратява активност още през есента и излиза на "бойното поле" едва след трайното пролетно затопляне. Това донякъде е учудващо. Защо по руските водоеми, а и в други страни на Северна Европа платиката да се лови на дупка, а у нас не?

Защо на север издържа на студа и е активна дори при дебела ледена кора, а по нашите водоеми се прави на топлолюбива? Трудно може да се обясни такова поведение. Но е факт, че у нас при подледен риболов усилията се насочват предимно към костур и бабушка, а в по-редки случаи може да се извади кефал, пъстърва, бяла риба. Платиката обикновено отсъства от този списък.

Реклама

Ето опит да се намери логичен отговор на този въпрос: Ако направим преглед на язовирите със стабилна популация на платика, ще видим, че някои от тях не се заледяват или пък хващат само частично ледена кора (язовир "Искър", язовир "Жребчево"), а на други подледният риболов не е особено популярен (язовир "Г. Дъбник", язовир "Цонево"). Обичайните водоеми със здрав лед през зимата и масирано рибарско присъствие не държат платики ("Доспат", "Широка поляна", "Батак", "Огняново", "Студена", "Бебреш"). Оказва се, твърде малко са водоемите едновременно със здрав лед, с присъствие на платика и с практикуващи подледни риболовци.

Тази зима изненадващи вести дойдоха от язовир "Душанци" с уловени хубави платики. Оказва се, че рибата не е неуловима през зимата и в наши води. Просто малко са водоемите, където може да се търси тя. Има и някои специфични особености в зимния й улов, с които очевидно не са съвсем наясно нашите риболовци - като се започне от избора на място (платиката е в доста дълбоки участъци), после начин на захранване, методи на риболов и т.н.

Изпечете я във фолио

За тази рецепта са ви нужни 2 броя платики, лимон - 1 бр., масло - 60 г, черен пипер, сол, чесън - 2 скилидки.

Рибата се почиства от вътрешностите, главата и перките. Правят се по 7-8 прореза и от двете страни, като се внимава да не стига чак до костта.

рибата се намазва отвътре с маслото, сол и черен пипер на вкус и стрития на паста чесън. Слагат се по три резенчета лимон във всяка риба. Намазнява се фолио и се поставя по малко парче масло и две резенчета лимон върху рибата. Завивате я с фолиото и притискате краищата хубаво, за да не изтекат соковете.

Платиката се пече във фурна на 220 градуса за 45 минути, като след около 25 може да обърнете рибите. Поднасяте с гарнитура по ваш вкус.

Реклама

Може във фолиото при рибата да добавите и зеленчуци, така че едновременно да сте готови и с гарнитурата.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Реклама
Реклама
Реклама