Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18411929 www.bgdnes.bg

Вход към ада зейва в Родопите

Цяло село бяга от страх след силен тътен и огън в небето, привижда им се дяволът 

Счупена планина разкрива вход към ада! Местните от родопското село Воденичарско още си предават от уста на уста събитията от 1912 година, когато свлачище предизвиква страх и ужас у населението. Мистичната сила и огнените кълба, които го съпровождат, карат хората да стоят надалече и да не дърпат дявола за опашката. Смятат, че именно тогава на това място се е отворил портал към задгробния адски свят.

Реклама

"Доколкото чухме от възрастните, е било нещо много страшно. Планината се е разцепила на две. Седмица преди това са се чували страшни звуци, така разправят", свидетелства пред "България Днес" кметът на Воденичарско Ведат Аптула.

По време и на самото разцепване тътенът е бил наистина оглушителен, а някои споделят, че са видели огнени кръгове в небето. Най-разпространената легенда е, че планината се е разцепила, за да отвори входа към ада. Други твърдят, че това е дело на самия дявол, който искал да излезе от адските пламъци.

"Хората от съседното село Казаците толкова са се уплашили, че са напуснали домовете си. Цялото село е избягало от страх", допълва управникът.

Според друго предание природното чудо е дело на извънземни. Те са "махнали" част от планината, за да могат да кацат със своите космически кораби и да ходят сред хората.

Геолозите твърдят, че феноменът се е образувал при голямо тектонско разместване. Най-общо това представлява огромно свлачище, което най-често се формира при множество валежи. Самата планина в тази си част е изградена от силно напукани скали, в които тази вода лесно се просмуква и задържа. Вследствие на това планината се отцепва и част от нея се премества, като остатъчният скален материал се отмива от близката река.

Високият хълм е прекъснат почти през средата, като са се образували други два по-малки, на които разликата във височината е около 80 метра, а самото разстояние помежду им е малко над 600 метра. Наблюдава се как лявата част на хълма е леко потънала спрямо дясната. Това свлачище се смята за едно от най-големите такива на територията на Родопите и няма друго подобно в България.

Реклама

Скална лечебница привлича десетки туристи

Недалеч от счупената планина се крие скална лечебница, която изцелява всеки, извършил древен ритуал. Ветреният камък под тракийската крепост Мал Асар привлича десетки туристи. Скрит е от древни народи навътре в гората, но има много силна енергия, твърдят местните. Мястото се посещава от незапомнени времена, а това, което търсят хората, е само едно - спасение.

"Три пъти обикалят около камъка. Нашите възрастни вярваха, че има някаква енергия и човек може да получи изцеление. И нас често ни водеха там като деца. Сега също много хора го посещават", споделя Ведат Аптула.

След ритуала болният оставя паричка и бяла дреха около лечебницата, за да завърши церемонията.

Реклама
Реклама
Реклама