Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17533379 www.bgdnes.bg

Васил Божков не очаква да му върнат съкровищата

*От офиса на хазартния бос са категорични

*Съдът вдигна запора на 15 от културните ценности на стойност над 20 милиона лева

Няма да върнат тези 15 антични произведения на изкуството на Васил Божков, върху които Административният съд в София вдигна запора! Това казаха за "България Днес" от офиса на Васил Божков по повод решението на Административният съд в София да отмени запора върху 15 движими паметника на културата от колекцията на Васил Божков на обща стойност малко над 20 милиона лева. Решението на съда е от 9 февруари и е окончателно, но приближените на хазартния бос смятат, че вдигането на запора не променя нищо.

Реклама

"Тяхната схема е следната: вдигат един запор и слагат друг. Сега Административният съд вдига запора, наложен от НАП, но примерно КПКОНПИ ще поиска нов запор над тези предмети, оценени на над 20 милиона лева. После пък прокуратурата ще поиска съдебен запор. Това се случва по всичките активи на Васил Божков. А това дори не се брои като актив, то е национално съкровище, културно наследство. Освен че не очакваме антиките да бъдат върнати на Божков, се питаме защо е вдигнат запорът на само 15 от всичките 4000 културни ценности, които разграбиха незаконно преди 4 години", коментират от офиса на бизнесмена.

Решението на Административния съд идва, след като Божков оспорва постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки от 27 септември 2022 г. на главния публичен изпълнител към НАП - София, с което е наложен запор върху петнадесет броя движими паметници на културата на обща стойност (по експертно заключение) 20 480 000.00 лв. Запорът е наложен, защото се смята, че Божков е придобил незаконно артефактите и с пари от криминална дейност, а именно разследването срещу него за ръководене на организирана престъпна група, занимаваща се с убийства, рекет и изнудване.

Антиките на Божков бяха иззети през февруари 2020 година. Тогава реставратори, вещи и поемни лица от Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ) влязоха в офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" в София и прибраха над 4000 артефакти, картини и други културни ценности на Васил Божков. От офиса на бизнесмена смятат, че това изземване е абсолютно незаконно и артефактите са придобити по законен начин от Божков, за което имат и всички документи.

"Незаконното отнемане на това съкровище, което Божков е събирал над 20 години, е най-голямото престъпление. Когато разграбиха антиките, дори ЮНЕСКО им каза да не ги пипат, но те ги натикаха в чували за боклук и в кашони и ги взеха. След което дори ги пускаха за продажба, което вече мина всякакви граници. Това, което е най-страшно за тези артефакти, са именно условията за тяхното съхранение. Дори най-малката промяна във влажността или в температурата може да се окаже фатална за тези предмети, които са на хиляди години. Да не говорим, че това е най-богата колекция на антични предмети от метал в света, има десетки уникати в нея. Метрополитън е купувал. Повече от четири години, откакто се започна този безумен грабеж, от прокуратурата отказват на нашите експерти да проверят в какво състояние са артефактите на Васил Божков. Самият Божков неведнъж е отказвал на частни купувачи да им продаде каквото и да е било. Той ги събираше над 20 години и искаше просто цяла България да ги види, да може да им се наслади. А какво направиха властите? Дойдоха и незаконно ги взеха. Заграбиха над 4000 артефакта, те на практика разграбиха музей!", категорични са от офиса на бизнесмена.

Приближените на Божков смятат, че никъде у нас няма подходящи условия, в които да се съхраняват такива ценности. Такива има само в оборудваните от Васил Божков помещения, само там условията са идеални за опазването на иззетите съкровища.

 Колекцията на бизнесмена

Колекцията от културно-исторически ценности на Васил Божков беше иззета от разследващите в началото на 2020 г. и в момента картините се съхраняват в Националната художествена галерия, а други артефакти и предмети от колекцията се съхраняват в специални помещения в Националния исторически музей.

През лятото на 2021 г. още докато беше в Дубай, Божков показа пред журналисти бронзова хидрия, за която твърди, че е иззета от прокуратурата като част от колекцията му, но е откупил културно-историческата ценност от черния пазар и е успял да я върне в България. В момента колекцията му се охранява денонощно в НИМ от жандармерия, но в какво състояние е, никой няма представа.

Четете още

Божков спечели дело за 20 милиона

Божков спечели дело за 20 милиона

Свалят гривната на Божков

Свалят гривната на Божков

Реклама
Реклама
Реклама