Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18712989 www.bgdnes.bg

ГДБОП разби схема за милиони от укриване на данъци от търговия със зърно

Разследващите дебнат заподозрените няколко месеца

При съвместна операция на ГДБОП и НАП е неутрализирана организирана престъпна група за престъпления, свързани с данъчната система и пране на пари. Кримигероите са изпрали около 9 милиона лева.

"На 9 август стартира операция на територията на София, Монтана, Враца и Плевен за документиране на престъпната дейност за неутрализиране на престъпната група, която е изградила верига от фирми, чрез които се ощетява дъжавния бюджет", обясни старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.

Реклама

Това, което е установено от разследващите е, че за периода 2021 до средата на тази година от дейността на групата е нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет - близо 9 милиона лева. Досъдебното производство се ръководи от Софийската градска прокуратура и към момента действията по разследването продължават.

В хода на операцията са претърсени 27 адреса, задържани са 9 души, като за някои от тях е взета мярка "задържане под стража". С повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност са 6 души, три от които са с мярка "задържане под стража, едно с подписка и две с парична гаранция.

Схемата е действала по две направления - по едното са спестени дължимите данъци при търговия със зърнени култури, а второто направление е при търговия с торове.

"Групата се занимавала с изкупуване на селскостопанска продукция от производители. Тъй като продавачите са неизвестни, цените са подбивани. Създават се няколко фирми, собственост на малоимотни граждани, включително и граждани извън ЕС. Фиктивен стоков приход. Тези фирми нямат собствена земя, аренда, не са получавали субсидии, не са плащали данъци, а вкарват в документи за стокооборот в размер над 90 милиона лева. Така 9 милиона лева от корпоративен данък са спестени. Узаконеният стокооборот се причислява към други фирми. Там има вече реални фирми с реална продукция, така се смесват потоците. Паралелно се търгува и с торове. За да не плащат ДДС се използват фактури от фирмите от първото ниво, така резултатите за ДДС се регулират. Сключвайки фактури за нереално доставки е нанесена щета за около 2 милиона лева", обясни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Четете още

Погнаха трима за аферата със 150 млн. лева от ББР

Погнаха трима за аферата със 150 млн. лева от ББР

Македонски служител на МВР произвежда фалшиви монети на стойност 2 милиона евро, Европол го задържа

Македонски служител на МВР произвежда фалшиви монети на стойност 2 милиона евро, Европол го задържа

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама