Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18117134 www.bgdnes.bg

Сезонът започна с улов на сомове

*Вече се лови на водоемите до 500 м

*Най-много хищници излизат от водите на язовир "Жребчево"

Риболовният сезон бе открит успешно на водоемите, разположени до 500 метра надморска височина. От първия ден на месеца много от бреговете бяха окупирани от най-нетърпеливите да заметнат въдици след забраната.

Хванаха се първите сомове за новия сезон, видя "България Днес". Мустакатите хищници се намират в активен период и не подбират примамките. Налитат на всичко живо, стига да успеем да ги открием и да ги вдигнем от дъното. Особено добри са отзивите на откриването от яз. "Жребчево". От години този водоем е известен със своите хищни риби и това привлича множество любители на риболова на изкуствени примамки от лодка. Така нареченият тролинг набира все повече популярност у нас. И явно има защо.

Реклама

В последните дни на "Жребчево" освен бели риби се хващат и добри сомове. Най-често на куката се закачат екземпляри с тегло до десетина килограма, но има и трофейни. Хищниците изискват доста търсене и обикаляне, като е добре да започнем риболова още в ранни зори. Нивото на язовира все още е ниско.

Добри резултати на "Жребчево" се постигат и от брега. На въдиците, заметнати от ръка, обикновено се разчита за щука. Тази риба се придържа в близост до крайбрежната растителност и плитчините в търсене на малки рибки, жаби, водни плъхове и друга плячка. За щука може да се направи такъм, както на дъно, така и на тапа. Добри позиции са малките врязани в бреговете заливчета или край падналите във водата дървета и храсти.

На плувка кълве и мирна риба. Нужно е солидно захранване през целия ден, за да поддържате хранителното петно. Най-често се хващат платики, каракуди, бабушки, кефали и уклеи, но не е изключено да се завърти и някой шаран.

Митичните сомове са цел №1 за въдичарите и на яз. "Ивайловград" в Източните Родопи. Майсторите в тролинга разкриват, че хищниците сега са излезли основно в по-широката и плитка част от водоема. Въдичарите казват, че рибите се ловят на дълбочина до 2-3 метра, затова е добре да се подберат по-плиткогазещи воблери. Масово се хващат бели риби до 3 килограма. Сомовете са по-трудни, но не и невъзможни. Стара и изпитана хитрост е използването на кльонк. Този уред издава специфични звуци и привлича вниманието на сома. В района на село Бориславци пък от брега се търси основно шаран на царевица.

Припомняме, че на водоемите, разположени над 500 метра надморска височина, сезонът се открива на 16 юни.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Стоичков улови свирепа риба от яхта в океана (СНИМКИ)

Стоичков улови свирепа риба от яхта в океана (СНИМКИ)

Трикилограмова бяла риба пребори спинингист

Трикилограмова бяла риба пребори спинингист

Реклама
Реклама
Реклама