Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19187971 www.bgdnes.bg

Футболисти стават политици

Пеле създава собствен закон, Лечков е обвинен за злоупотреба със служебно положение

Днес България провежда своите седми поред извънредни парламентарни избори след продължителен период на политическа нестабилност. Докато избирателите се подготвят да дадат своя глас за бъдещето на страната, ние се замисляме за хора, които вече са правили подобни избори, но не на изборните урни, а на футболния терен. Представете си какво е да преминеш от победите на стадионите към предизвикателствата в парламентарната зала. Трансформацията от футболен терен към политическата сцена се оказва предизвикателство, което не всеки играч успява да преодолее с лекота. Някои превръщат спортната си слава в обществено доверие и постигат сериозни успехи в управлението на своите страни. За други политиката се оказва труден терен, където популярността на играча невинаги води до успешна кариера. Специално за читателите на "България Днес" подбрахме някои от най-известните футболисти, които след края на своята спортна кариера поеха по съвсем различен път - в политиката.

Реклама

Андрий Шевченко

Бившият нападател на "Милан" и "Челси" Андрий Шевченко се впуска в политиката през 2012 г., когато се присъединява към партията "Украйна - Напред!". Въпреки че политическата му партия не успява да влезе в парламента, той продължава да бъде активен в обществените дела на Украйна. По време на протестите през 2014 г. подкрепя протестиращите срещу корупцията в правителството. Макар политическата му кариера да не е толкова успешна, колкото футболната, Шевченко все още има време за влияние на украинската политическа сцена.

Виктор Орбан

Унгарският министър-председател е един от най-успешните политици на страната и председател на партията "Фидес". Преди Орбан да влезе в политиката, играе футбол на аматьорско ниво за "Фелксут" и продължава да бъде запален фен на спорта. През 2001 година дори отменя среща на кабинета, защото тимът му има мач. Орбан е премиер на Унгария в два различни мандата и играе ключова роля в развитието на унгарския футбол чрез основаването на академията "Ференц Пушкаш".

Джани Ривера

Един от най-известните италиански футболисти и легенда на "Милан" Джани Ривера започва политическата си кариера през 1987 г.. Избран е за депутат в италианския парламент. През годините той заема различни длъжности, включително член на Европейския парламент. Ривера е един от първите футболисти, които успешно преминават от терена към политическата сцена, оставяйки своя отпечатък в италианската политика.

Джордж Уеа

Джордж Уеа е една от най-големите звезди на световния футбол. Играе за клубове като "Милан" и "Челси" и печели "Златната топка" през 1995 г. След края на футболната си кариера влиза в политиката на родината си Либерия и през 2017 г. е избран за президент на страната. Преди това губи няколко избора, но не се отказва. Продължава с образованието си в САЩ, за да се подготви за политическата сцена. Днес Уеа се опитва да стабилизира Либерия след дългогодишни конфликти.

Каха Каладзе

Бившият защитник на "Милан" Каха Каладзе и грузинския национален отбор става министър на енергетиката и вицепремиер на Грузия през 2012 г. След успешния си мандат на тези постове се кандидатира за кмет на Тбилиси и през 2017 г. печели изборите с 51% от гласовете. Той продължава да заема длъжността и днес, като работи за модернизацията и развитието на грузинската столица.

Реклама

Пеле

Пеле става министър на спорта на Бразилия през 90-те години и използва своята позиция, за да се бори с корупцията в спорта. Неговият закон, известен като "Законът на Пеле", защитава младите спортисти в страната. Въпреки скандалите, в които е замесен по време на мандата си, Кралят на футбола продължава да бъде уважаван в политическите среди до смъртта си през 2022 г.

Ромарио

Легендарният бразилски нападател, който печели световната купа през 1994 г., влиза в политиката през 2010 г. Става депутат в парламента. Ромарио е известен с откритите си критики към корупцията в бразилския футбол и правителството на страната. През 2014 г. е избран за сенатор, като получава най-много гласове в историята на Рио де Жанейро. През 2018 г. Ромарио се кандидатира за губернатор на Рио де Жанейро, но не успява да спечели изборите.

Хакан Шукюр

Бившият нападател на "Галатасарай" и турския национален отбор започва своята политическа кариера през 2011 г. Става депутат в турския парламент от управляващата партия на Реджеп Ердоган. През 2013 г. Шукюр се оттегля от партията и става независим депутат поради нарастващите политически различия. След политическата криза в Турция през 2016 г. е принуден да избяга в САЩ, където живее в изгнание.

Христо Йовов

Бившият футболист на "Левски", известен като Бижутера, започва своята политическа кариера, докато все още е активен играч. През 2011 г. той се кандидатира за кмет на Своге, а през 2023 г. отново участва в изборите и се класира за балотаж. Йовов остава активен в местната политика, като се стреми към развитие и подобряване на условията в родния си град.

Йордан Лечков

Българската легенда от САЩ '94 Йордан Лечков се впуска в политиката, ставайки кмет на Сливен през 2003 г. Изкарва два мандата на този пост. Лечков беше замесен в няколко правни спора, свързани с обвинения за злоупотреба със служебно положение. Днес продължава да бъде значима фигура в българския обществен живот, макар вече да не е активен в политиката или Българския футболен съюз.

Четете още

Съдийка отмени гол на Бойко Борисов и го ядоса (ВИДЕО)

Съдийка отмени гол на Бойко Борисов и го ядоса (ВИДЕО)

Реликва на Гунди пътува 58 години и 7264 км!

Реликва на Гунди пътува 58 години и 7264 км!

Лечков и Костадинов: Сплотени сме въпреки някои противоречия

Лечков и Костадинов: Сплотени сме въпреки някои противоречия

Ето кои роднини на суперзвезди са ритали в българския футбол

Ето кои роднини на суперзвезди са ритали в българския футбол

Реклама
Реклама
Реклама