Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18180205 www.bgdnes.bg

Съдът забрави да призове свидетели по делото на Васил Божков

Фалстарт в залата

Процесът за организираната престъпна група може да се гледа по съкратената процедура

Стартът на делото срещу Васил Божков, жена му Елена Динева и още осем подсъдими бе белязан от фатална грешка в самото начало на процеса. Оказа се, че случайно или не, съдът е забравил да призове ключови свидетели по делото. Това стана ясно на вчерашното разпоредително заседание в Софийския градски съд.

Реклама

Всичките подсъдими се явиха заедно с адвокатите си и таман нещата изглеждаха обнадеждаващи и всичко се сгромоляса.

Съдия Иван Коев, който е начело на процеса, се усети, че е забравил да призове по надлежния ред двама ключови свидетели по делото. Става въпрос за братята Цветомир и Боян Найденови. Те ще бъдат призовани на следващото заседание, което ще се проведе на 5 юли. Според прокурор Ангел Кънев показанията на Найденови са от изключително значение за процеса. Това каза самият Кънев пред журналисти в кулоарите на Съдебната палата. Божков също не запази мълчание.

Извън съдебната зала Васил Божков коментира, че ще поиска делото да се гледа по съкратена процедура. По думите му искането ще е да бъдат разпитани само 15-16 свидетели, които са важни, а не всички, които са над 200. Бизнесменът обясни, че сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отпреди 10 години, чийто разпит е незначителен, и ще поиска тези свидетели да бъдат премахнати от списъка. Божков обяви също, че не иска процесът да се точи 10 години, а да се приключи бързо.

"Това е творба на прокурор Кънев. Няма извършено престъпление. Интересът му е това дело да върви, а той да си прави кариерно развитие, никой да не го обвини, че е направил фалшиво дело. КТБ колко върви? Интересът на прокуратурата е да ме държат в това състояние. И то не интересът на прокуратурата, а на тези, които ръководят прокуратура - Борисов и Пеевски." Това каза Божков след края на проваленото разпоредително заседание.

"Аз няма как да коментирам изявленията на подсъдимите. Аз съм редови прокурор от доста време" - каза в отговор прокурор Кънев.

Реклама

Кънев прогнозира, че ако наистина делото се гледа по съкратената процедура, то може да приключи за около година и половина.

Подсъдими по процеса за хазарта освен Васил Божков са съпругата му Елена Динева, Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.

Според обвинението Божков е подбудител в съучастие с длъжностни лица от бившата комисия по хазарта, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и от това са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

Спорът, от който тръгна разследването срещу бизнесмена, е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 година - с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионите, а разследващите твърдят, че е трябвало да плати такса върху залозите, и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. Носил пачките в сакото си и ги давал лично на Горанов в офиса му. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година, защото не намери никакви доказателства, които да уличат Горанов или Борисов в тези престъпления.

Това е първото дело срещу Васил Божков, което се опита да стартира. Срещу бизнесмена има още две дела .

Погват бизнесмена за убийства

Срещу Божков има още две дела - за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства, по което разследването също приключи, и за незаконно държане на културни ценности. По второто дело, което пряко касае античната му колекция, прокуратурата е изпратила писма до няколко съседни държави с питане дали разпознават част от предметите в колекцията. Не е ясно дали това е първа крачка от опит ценностите да бъдат изнесени от България.

В момента Божков е на свобода под гаранция от 130 бона. Той бе кандидат за депутат на последните избори. Партията му не успя да влезе в парламента. Бизнесменът обаче коментира, че формацията му е постигнала успех, защото се е явила на изборите само два месеца след основаването й.

Четете още

Фалстарт на първото дело срещу Васил Божков

Фалстарт на първото дело срещу Васил Божков

Васил Божков: Може би пак ще взема "Левски"

Васил Божков: Може би пак ще взема "Левски"

Окончателно! Божков на свобода срещу 130 бона

Окончателно! Божков на свобода срещу 130 бона

Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода, но срещу 500 бона

Прокуратурата е съгласна Васил Божков да е на свобода, но срещу 500 бона

Реклама
Реклама
Реклама