Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18003790 www.bgdnes.bg

НАСЛУКА! Урожай от сафрид по морето

*Бодат ги яко във Варненско

*Такава голяма пролетна миграция не е имало от години, хвалят се старите рибари

На изобилие от сафрид се радват тази пролет рибарите по Българското Черноморие. Те споделиха пред "България Днес", че тези дни е истински урожай и всеки, който влезе с лодка в морето и подходящ такъм, пълни хладилните чанти без проблем.

Реклама

"Толкова много пролетен сафрид не е имало от доста години по нашето крайбрежие", хвалят се старите "морски вълци".

Най-добър се оказва районът във Варненско. Там местните въдичари имат хубава слука от април. Казват, че тази година пролетната миграция на тези риби е подранила необичайно много. Още от средата на миналия месец се заговори за добър улов при Царево и Китен, а впоследствие рибари заметнаха въдици и край Созопол, Бургас, Несебър. Пасажите вече стигнаха до Северното Черноморие, а рибките наедряват с всеки изминал ден. Стограмови сафриди най-често се закачат на кукичките, като те са идеалникато кулинарен обект.

Пасажите са гъсти и се задържат на сравнително близка дистанция до бреговете. Влиза се основно с моторни лодки, а напоследък много модерни станаха и каяците, особено при спокойно море и хубаво време. Повечето рибари въртят чепарета, което си остава класика в жанра при улов на сафрид.

Риболовът на чепаре е емоционален, защото на него има десетина куки със специални перца на тях. При голяма активност е възможно на всички куки да увисне по една рибка. Основното влакно трябва да е по-дебело - поне 0,20 мм, а поводът (бидема), където се връзва куката, е 0,10 мм и с дължина около 12-13 см. Номерата на куките варират според размера на сафрида, но най-често се използват между щ10 и щ12. Под тях се поставя тежест от 30 до 60 грама в зависимост от дълбочината, на която се намират пасажите с риби. Най-вървежни са кукичките със светлозелени перца, комбинирани със сребриста лъскава нишка. Има риболовци, които предпочитат да ловят сафрида от лодка на плувка.

Мариновайте го и ще имате най-вкусното мезе

Реклама

Всеки знае за кулинарните качества на сафрида. Най-често той се приготвя препържен и хрупкав и върви със студена бира. Не е за подценяване обаче и уникалното мезе, което ще получите, ако си поиграете малко повече и мариновате рибките.

За целта са ви нужни следните продукти: 2 кг пресен сафрид, 3-4 зърна бахар, 15 зърна черен пипер, 5-6 дафинови листа, олио, оцет, сол, копър и лимон. 

Рибите се почистват от главите и вътрешностите. Прави се солена саламура от 2 литра вода и 6 с.л. сол. Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да няма изплували рибки на повърхността. Съдът с рибата се прибира в хладилник за 24 часа. След това се измива обилно със студена вода и отцежда.

Смесват се 700 мл оцет и 350 мл вода. Рибата се залива с тази течност и оставя за 12 часа отново на хладно място. Отцежда се, измива се и се оставя да се отцеди поне 1 час върху кухненска хартия или кърпа.

Запържва се 1 литър олио. Отмества се от котлона и се оставя да се охлади напълно. Сафридите се нареждат прави в буркани, като между тях се поставят по няколко зърна от подправките и по 1 дафинов лист. По желание се поставят и кубчета/резени лимон и стръкчета копър. Залива се с изстиналото вече олио, като рибата трябва да бъде покрита изцяло. Бурканите са затварят и прибират в хладилник, като зреят за около 7-10 дни. Мезето е чудно за водка и върви идеално върху препечена филийка хляб, намазана с масло и копър. Наздраве!

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Момче лови риба от инвалидна количка

Момче лови риба от инвалидна количка

Втори сме в света по спортен риболов

Втори сме в света по спортен риболов

Кило и половина пъстърва хваща Ивайло, ето на коя река ври от риба...

Кило и половина пъстърва хваща Ивайло, ето на коя река ври от риба...

Шок и ужас! Акула изплува край Бургас

Шок и ужас! Акула изплува край Бургас

Реклама
Реклама
Реклама